Hva gjør en kiropraktor egentlig?
Norsk kiropraktorforening beskriver det fint slik: "Kiropraktorer er offentlig godkjent (autorisert) helsepersonell med selvstendig diagnose- og behandleransvar. Kiropraktorer fungerer som primærkontakter i førstelinjetjenesten med spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser.
Som pasient kan du komme direkte til kiropraktor uten legehenvisning, og bli fulgt opp med utredning, behandling og forebygging av dine muskel- og skjelettplager."
Behandlingsmetodene tilpasses både den enkelte pasientens behov og den enkelte kiropraktorens tilnærming, noe som gjør at behandlingen kan variere fra person til person.
For å bli kiropraktor i Norge kreves en femårig profesjonsutdanning og ett års turnustjeneste (eller tilsvarende).
Autoriserte kiropraktorer i Norge er underlagt helsepersonelloven og pasient- og brukerrettighetsloven.
Er det noen bivirkninger av
kiropraktor- og
massasjebehandling?
Som med all helsebehandling kan det oppstå bivirkninger. De vanligste bivirkningene etter behandlingsteknikkene vi bruker er kortvarig ømhet i området som er behandlet, samt at noen kan oppleve tretthet, hodepine og/eller svimmelhet.
Om mer muskelmålrettede teknikker blir brukt, slik som dyp massasje, kan frysninger, mild kvalme, midlertidig økt muskelstivhet eller lett hevelse i det behandlede området kan også forekomme.
Disse bivirkningene oppstår som regel kort tid etter behandlingen (samme dag eller dagen etter) og varer vanligvis fra noen timer til et par dager.
Kan en kiropraktor gjøre skade?
Det er ikke så rart at folk lurer på dette – spesielt når noen kaller behandlingen "knekking" på folkemunne. Når dette spørsmålet blir stilt, er det snakk om behandlingsteknikken leddmanipulasjon. La oss forklare hva som faktisk skjer.
Når en kiropraktor utfører leddmanipulasjon – altså den teknikken som lager den karakteristiske "knekkelyden" – handler det om raske, kontrollerte bevegelser for å bedre funksjonen i et ledd. Og den lyden? Det er ikke bein som knekker (heldigvis!), men gassbobler som frigjøres i leddvæsken. Litt som når du åpner en brusflaske – helt ufarlig.
Leddmanipulasjon er ansett som en trygg og effektiv behandlingsform når den utføres av autorisert helsepersonell med riktig opplæring. I Norge er det kiropraktorer, manuellterapeuter, naprapater og osteopater som har denne kompetansen.
Når det er sagt, er det viktig å understreke at alvorlige skader som følge av leddmanipulasjon har blitt rapportert, i ekstremt sjeldne tilfeller. Vi tar selvfølgelig dette på alvor, og derfor er det en del av utdanningen og praksisen vår å identifisere situasjoner hvor leddmanipulasjon ikke er trygt – dette kalles kontraindikasjoner. For eksempel kan det være tilstander hvor vevet er mer sårbart, og da unngår man denne teknikken. Behandlerne har rutiner for å sjekke dette før de setter i gang. Det er viktig at du som pasient er åpen om alle helsetilstander, tidligere skader og medisiner.
Det er også verdt å nevne at leddmanipulasjon bare er én av mange behandlingsmetoder kiropraktorene bruker. Faktisk er det en relativt liten del av hva vi gjør! Kiropraktorer jobber bredt med muskel- og skjelettplager og bruker en rekke andre teknikker og tilnærminger, som øvelser, veiledning, bløtvevsbehandling og rehabilitering.
For de som ønsker mer informasjon, har vi inkludert en liste over alle kontraindikasjoner til leddmanipulasjon under denne teksten, og hvis du virkelig ønsker et dypdykk har vi inkludert linken til verdens helseorganisasjons retningslinjer for trygg kiropraktorpraksis nederst på siden. Hvis du fortsatt har spørsmål, er det bare å spørre oss – vi er her for å hjelpe deg!
Kontraindikasjoner leddmanipulasjon
-
Akutte brudd og brudd som ikke har grodd sammen ordentlig.
-
Dislokerte ledd.
-
Akutt alvorlig infeksjon av ledd i ryggsøylen og ellers.
-
Tegn på irritasjon av ryggmargen og hjernehinnebetennelse.
-
Metallskruer og plater i bein og ledd).
-
Kreft av muskler, bløtvev, bein, ryggmarg, ryggmargshinnen samt aggressive typer godartede svulster.
-
Anatomiske anomalier der leddene ikke er formet på riktig måte.
-
Blodansamlinger (Hematomer) i ryggmargen eller intrakranialt.
-
Cauda equina-syndrom (alvorlig kompresjon av nervene til tarm og blære i ryggen).
-
Åpenbar alvorlig skiveprolaps med tegn på alvorlig press på nerverøttene.
-
Arnold-Chiari-malformasjon i øvre del av nakken.
-
Syringomyeli i ryggen.
-
Vannhode (Hydrocephalus) av ukjent årsak.
-
Diastematomyeli (sjelden tilstand der ryggmargen ikke er lukket ordentlig).
-
Tegn på at leddene er veldig hypermobile og beveger seg for mye.
-
Avaskulær nekrose (dødt beinvev).
-
Alvorlig osteoporose og/eller langvarig bruk av steroider av kvinner i overgangsalderen.
-
Tegn på hjerneslag som følge av forkalkning av blodårer i nakken: svimmelhet, hodepine og kvalme, redusert kraft i armer og/eller bein på en side, mistet evne til å koordinere bevegelsene, mistet evnen til å snakke ordentlig.
-
Utposning av en blodåre i området man ville ha mottatt behandling.